סבלנות רבה נדרשת במהלך הפרויקט, במיוחד כשממשיכים לגור בבית בזמן השיפוץ, עם הידיעה שבעלי המקצוע יהיו סביבנו רוב הזמן.
אם החלטתם להיכנס לפרויקט שכזה ועדיין לא הבנתם את מורכבות המשימה, זה הזמן לעצור לרגע, להבין איך וממה מתחילים, איך מתנהלים במהלך העבודה איך מסיימים, ובעיקר איך נמנעים משגיאות חמורות.
יש הבדל עצום בין החלטות שנעשות לפני התהליך, לבין אלו שנעשות תוך כדי תנועה!
תכנון, תכנון ותכנון!
אנשים רבים ממהרים לדלג על החלק החשוב והמשמעותי ביותר בתהליך הבנייה או השיפוץ: התכנון.
הוא חשוב בהרבה מאשר הזמן והאנרגיה הרבים שמושקעים בבחירת אריחי הקרמיקה. ”סוף מעשה במחשבה תחילה“, ככל שנשקיע יותר מחשבה וזמן בתהליך התכנון, השיפוץ או הבנייה יהיו קלים וזולים באופן משמעותי, ויושלמו במהירות יחסית.
בתכנון הבית יש להתייחס לפרקטיקה ולפונקציונאליות. לכל משפחה יש אורח חיים ודינמיקה שונים, והמושגים האלה אישיים. ככל שנבין אותם לעומק, יהיה לנו קל יותר לתכנן ולהגיע לבית הפרקטי הטוב ביותר בשבילנו. הדינמיקה ואורח החיים של משפחתנו אינם דומים לאלה של משפחה אחרת.
כולנו חווים בבית חגיגות, אהבות, שמחות, כעס, מריבות ומה לא, בעצם? אז נכון, אנחנו מדפדפים בקטלוג ורואים איזה מטבח מהאגדות, ומה שהכי מעניין אותנו כרגע זה אי במטבח או קרמיקה מסוג מסוים. ועדיין, חשוב להבין ולזכור כל הזמן: מטרתם של עיצוב הבית וסגנונו להתמזג עם אורח חיינו. הם נועדו לשרת אותנו, הדיירים.
כשאני מתחילה עם משפחה תהליך תכנון, הנושאים הראשונים שאנחנו בוחנים הם איך, בפועל, אנחנו רואים את עצמנו גרים בבית הזה, מהם ההרגלים שלנו, מה אנחנו אוהבים לעשות בבית?
הרי לא יעלה על הדעת שעברנו את כל התהליך הזה רק כדי לגלות בסופו שלא נוח לנו לגור בבית עכשיו! שחסר מקום אחסון לכלי המטבח, שחדר השירות לא באמת מצליח לשרת אתנו, שבעצם – אנחנו לא מרגישים בבית.
אנחנו מדברים פה על תהליך מרגש, מרענן ומורכב מאוד, שדורש השקעת אנרגיה, כסף וזמן. אין ספק שכולנו רוצים להיות מרוצים בסיומו.
עקרון ”מהסוף להתחלה“ – הסוף הוא התקופה שלאחר סיום התהליך, סופסוף נכנסים הביתה. היכן מניחים את התיק והמפתחות?
מדובר בזוג צעיר שזה עתה נישא? בזוג עם ילדים קטנים? בבוגרים? הרי אורח החיים משתנה בהתאם להתפתחות המשפחה.
תקציב והשקעה
מכיוון שרבים מעוניינים לחסוך בהוצאות ולא לחשוב רק על העיצוב, הנטייה היא להחליט לוותר על שירותיו של מנהל פרויקט או מעצב פנים, ולהתחיל בתהליך באופן עצמאי.
הרבה פעמים בני הזוג מבינים שבנושאים רבים הם מאותגרים בהחלטות, שהכסף אוזל ובאופק נצפית כבר חריגה מהתקציב. חריגה מהתקציב והזמן שאוזל יגרמו להחלטות מתוך לחץ. זה המתכון הבטוח לתוצאה סופית שאיננה משביעת רצון.
נחלק את התהליך לשלושה: תכנון, איסוף הצעות מחיר וביצוע.
תכנון נכון אינו מורכב רק מרשימה של חלומות ופונקציונאליות של הבית, אלא כזה שמתורגם לשרטוטים.
בתום שלב התכנון תהיה לנו חוברת שמאגדת בתוכה שרטוטים וכתבי כמויות תואמים ובעזרת חוברת מאגדת זו נפנה לקבלנים ונבקש הצעות מחיר (לפחות שלוש הצעות, בכל תחום!) זאת דרך הפעולה הנכונה והמדויקת ביותר! גם אם היא נראית הארוכה ביותר, ביצוע קפדני שלה יבטיח מינימום חריגה תקציבית ועמידה בלוח הזמנים. גם אם יקרו תקלות, התהליך לא יצא משליטה.
במה אפשר לחסוך?
נחלק את הקניות לשני סוגים: רכישות קבועות ורכישות משתנות.
הרכישות הקבועות הן אלה שלהזיז או לשנות אותן בעתיד יהיה כרוך בהריסה ופינוי, בעלות גבוהה: אריחים, כלים סניטריים וארונות מטבח. בחירה שגויה של מוצרים ואביזרים אלה תגרור שיפוץ נוסף והוצאות מיותרות. למשל, אריחים שאינם איכותיים נשברים ונשרטים, ולא תמיד נצליח להשתמש בשיטת ההדבקה על הריצוף הקיים. לפעמים נאלצים לפרק את הריצוף הקודם כדי לרצף מחדש, או בשיטת ההדבקה – נאלצים אפילו לקצר את המשקופים והדלתות בבית.
לכן, מומלץ מאוד לבחור אריחים חזקים ואיכותיים. בקשו מאיש המכירות בחנות הסבר על סוגי אריחים שונים, ובררו אם קיימים דגמים ישנים שעשויים להתאים, כדי להוזיל עלויות.
או למשל המטבח, אחת ההוצאות המשמעותיות ביותר בבית, ויכולה לנוע בין אלפי שקלים לעשרות אלפים ויותר.
כדאי לבחון היטב את איכות החומרים, את פנים המטבח והחזיתות, את סוג הפרזול ואחריות היצרן, את העמידות לחומרי ניקוי וכו‘.
המטבח הוא חלק פעיל מאוד בבית, אצל רוב המשפחות. בחירה מוטעית של חומרים תגרור מהר מאוד הוצאות מיותרות הרכישות המשתנות מתייחסות למוצרים שתיקון או שינוי שלהם אינו דורש ידע מקצועי, אינו כרוך בפירוק והריסה, ועלות תיקונם תהיה שולית, יחסית.
גם את התאורה בבית, אנחנו יכולים לחלק לשני סוגים: תאורה למקומות בהם אנחנו מבלים הכי פחות זמן (פרוזדור, חדר שירות, חדר ארונות) שם אפשר ורצוי להוזיל את עלויות התאורה, ותאורה למקומות פעילים.
המקומות הפעילים בבית, אלה שעיקר הפעילות מתרחשת בהם. אנחנו נמצאים בהם רוב הזמן, וחשוב שנאהב להיות שם: פינת אוכל, פינת משפחה, סלון, מטבח וחדרים. במוקדים האלה מומלץ לשלב גופי תאורה דקורטיביים, לפי טעמכם האישי.
אז זכרו, התכנון הוא המפתח להצלחת התהליך!
ממנו מתחילים, אליו חוזרים פעמים רבות במהלך העבודה, ובעזרתו מסיימים את הפרויקט בהצלחה, בהנאה ועם סיפוק אדיר.
וכמה נעים לסיים הכל תוך עמידה במסגרת התקציב והזמן שהגדרנו מראש, וליהנות מבית מעוצב ומתוכנן בקפידה, שעונה על כל מה שביקשנו ממנו!
לייעוץ אישי, שאלות או פרטים נוספים על הסדנאות, מוזמנים לפנות דרך דף הפייסבוק או בטלפון: 054.9980331 טלי דוגמא
טלי דוגמא – מעצבת פנים, מרצה, חוקרת צבע ומייסדת סטודיו בית החומרים